Νταγκ Φροστ

Doug_Frost

  Ο Νταγκ Φροστ (Doug Frost) είναι συγγραφέας από το Kansas City, ο οποίος κάνει διαλέξεις με θέμα το κρασί, την μπίρα και τα αποστάγματα. Το 1991 πέρασε τις εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις για τον τίτλο του «Master Sommelier» και δύο χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε ο όγδοος «Master of Wine» της Αμερικής. Είναι ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία που πέρασε και τις δύο κορυφαίες αυτές δοκιμασίες και τώρα, δεκαεπτά χρόνια αργότερα, είναι ο ένας από μόνο τρεις ανθρώπους παγκοσμίως που έχουν κατακτήσει και τους δύο αυτούς υψηλούς τίτλους. Σύμφωνα με την εφημερίδα USA Today, «Ο Νταγκ Φροστ είναι κατά πάσα πιθανότητα ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τα θέματα που αφορούν την παραγωγή, τη διάθεση, την παρουσίαση και την αξιολόγηση των κρασιών».

  Η αγάπη του κ. Φροστ για το κρασί έχει τις ρίζες της στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ξεκίνησε να δουλεύει ως σερβιτόρος και οινοχόος, αν και όπως δηλώνει ο ίδιος, το κρασί του κέντρισε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον, όταν σε ηλικία 15 ετών δοκίμασε ένα ποτήρι Louis Martini 1968 Special Select Pinot Noir. Ο Νταγκ Φροστ είχε τη δική του εταιρεία χονδρικής διάθεσης κρασιών στο Kansas City, επί δεκατέσσερα χρόνια και υπό αυτή την ιδιότητα εκπροσωπούσε μερικά από τα καλύτερα οινοποιεία και κτήματα στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο.

  Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο Uncorking Wine κυκλοφόρησε το 1996, και παραμένει μέχρι σήμερα η βίβλος πολλών εστιατορίων και εταιρειών λιανικής καθώς και των μελών του προσωπικού και της διοίκησής τους. Το βιβλίο του On Wine, από τον εκδοτικό οίκο Rizzoli International, κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2001. Η Washington Post το χαρακτήρισε «υπέροχο, πνευματώδες, γεμάτο ζωντάνια και σοφία… περιέχει τόση συσσωρευμένη γνώση για το κρασί που ισοδυναμεί με περισσότερα από 10 βιβλία της ίδιας έκτασης». Το τελευταίο βιβλίο του Νταγκ Φροστ έχει τον τίτλο Far From Ordinary: The Spanish Wine Guide και πρωτοκυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2005· η δεύτερη έκδοση κυκλοφόρησε στις αρχές του 2008.

  Ο Νταγκ Φροστ έχει τιμηθεί με το βραβείο Cheers Beverage Industry Innovator of the Year για το 2009 και έχει συμμετάσχει στη συγγραφική ομάδα του Oxford Companion of Wine, του The World Atlas of Wine του Hugh Johnson και του The Wine Report, μια ετήσια έκθεση που επιμελείται ο Tom Stevenson. Γράφει για τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη σε πολλά έντυπα και εφημερίδες όπως είναι οι San Francisco Chronicle, Underground Wine Journal, Drinks International, Practical Winery & Vineyard, Wines & Vines, Wines & Spirits, Cheers Magazine, Sante Magazine, και στην ιστοσελίδα Epicurious.com· διατηρεί επίσης δική του στήλη για τα ποτά στην γαστρονομική ενότητα της εφημερίδας Kansas City Star η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο James Beard, καθώς επίσης στα περιοδικά Hemispheres Magazine, Missouri Life και Fine Cooking.

  Ο Νταγκ Φροστ είναι ο παρουσιαστής της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής Check Please!, που έχει τιμηθεί με βραβείο Emmy και μαγνητοσκοπείται στο Kansas City. Συμμετέχει επίσης ως κριτής στην εκπομπή The Winemakers του καναλιού PBS, που είναι το πρώτο reality show αυτού του καναλιού σε πανεθνικό δίκτυο. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην United Airlines για την επιλογή κρασιών και οινοπνευματωδών, δεκάδες χιλιάδες κάσες των οποίων σερβίρονται κάθε χρόνο στις πτήσεις αυτής της κορυφαίας αεροπορικής εταιρείας παγκοσμίως. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του διαγωνισμού Jefferson Cup Invitational Wine Competition, ενός εθνικού διαγωνισμού που διεξάγεται εδώ και 11 χρόνια, τον οποίο συνίδρυσε πριν από τέσσερα χρόνια.

  Ως ιδρυτικός εταίρος ενός νέου εκπαιδευτικού οργανισμού για τα οινοπνευματώδη και τα κοκτέιλ με την επωνυμία «BAR» (Beverage Alcohol Resource), ο Doug Frost έχει δημιουργήσει έναν εξαιρετικό φορέα, μαζί με τους συνεργάτες του, Dale DeGroff, Steve Olson, Paul Pacult, Andy Seymour και David Wondrich. Το BAR εγκαινίασε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2006· το περιοδικό Cheers ανακήρυξε το BAR και τους ιδρυτές του «Καινοτόμους της Χρονιάς» για το 2007. Ο ίδιος ο Frost ανακηρύχθηκε Καινοτόμος της Χρονιάς και το 2009 από το ίδιο περιοδικό.

  Ο Νταγκ Φροστ είναι σύμβουλος πολλών καταστημάτων, εστιατορίων, οινοποιείων και αποστακτήριων στους τομείς του μάρκετινγκ, της προώθησης, των πωλήσεων, της κατάρτισης και της γευστικής δοκιμής. Ζει με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του στο Kansas City, όπου περνά τον ελεύθερό του χρόνο ακούγοντας punk rock, vintage jazz και διάφορες περίεργες μουσικές από την τεράστια συλλογή του.