newwinesofgreece.gr http://www.newwinesofgreece.com/ <![CDATA[ 25 & 26 Μαΐου 2013...Ανοιχτές Πόρτες στα επισκέψιμα οινοποιεία της Ελλάδας]]>
Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί περιμένουν τους φίλους του κρασιού στα επισκέψιμα οινοποιεία τους για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκδηλώσεις, δώρα και πολλές εκπλήξεις!

Η είσοδος είναι δωρεάν. 

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που έχει καθιερωθεί τα τελευταία 10 χρόνια στη χώρα μας, με στόχο το κάθε οινοποιείο που συμμετέχει να δημιουργήσει ένα γεγονός γύρω από το κρασί που θα φέρει τον καταναλωτή κοντά στο χώρο παραγωγής του.

Προγραμματίστε από τώρα το Σαββατοκύριακο σας και επισκεφτείτε ένα ή και περισσότερα οινοποιεία σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεστε, μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, γνωρίστε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και δοκιμάστε εξαιρετικά Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα οινοποιεία της κάθε περιοχής μπορείτε να μάθετε από τις Περιφερειακές Οργανώσεις των οινοποιείων:

• Για την Βόρεια Ελλάδα : Ένωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε.) www.wineroads.gr Τηλ. 2310 281617

• Για την Κεντρική Ελλάδα: Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε.) www.enoake.gr Τηλ. 22330 80550 & 210 8076417

• Για την Πελοπόννησο: Ένωση Οινοπαραγωγών Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π.) www.enoap.gr Τηλ. 2710 544450

• Για την Κρήτη: Ένωση Οινοπαραγωγών Κρήτης (ΕΝ.Ο.Α.Κ.) www.winesofcrete.gr Τηλ. 2810 252019

• Για τα νησιά του Αιγαίου: Ένωση Οινοπαραγωγών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.) aegeanwineries.blogspot.gr Τηλ. 22420 69860

]]>
Wed, 15 May 2013 23:01:00 +0200
<![CDATA[ ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ]]>
Με έμπνευση και επίκεντρο το συναρπαστικό πλουραλισμό της ελληνικής γαστρονομίας και τη διεθνή της απήχηση, στις 24, 25 & 26 Μαΐου πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, οι «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική». Μία πρότυπη διοργάνωση της Reason to: -φορέα προώθησης πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης- σε συνεργασία με τη Food Concepts -διακεκριμένη ομάδα ειδικών στη διεθνή προώθηση και προβολή ελληνικών προϊόντων γαστρονομίας-, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  

H συλλογική αυτή προσπάθεια έχει ως βασικό στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και παραγωγής και μια δυνατότητα συνάντησης όλων όσων ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (παραγωγών, δημιουργών, chefs, φορέων, κοινοτήτων, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, γευσιγνωστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, σχεδιαστών πολιτικής κλπ.). Οι «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» στο πλαίσιο αυτό και χάρη στο δια-θεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων τους -που φιλοξενούνται στους χώρους του αίθριου, του αμφιθέατρου και του φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη- παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης νέων δημιουργών, πρωτοβουλιών, προϊόντων, ιδεών και καλών πρακτικών.

Επιπλέον, καθώς τα τελευταία χρόνια συνυφαίνεται η ανάδυση ενός νέου κινήματος σκέψης και δράσης με σημείο αναφοράς τη γαστρονομία, βασική στόχευση αποτελεί η δημιουργία ενός ετήσιου θεσμού για τον ελληνικό πολιτισμό των γεύσεων, με επίκεντρο τα πιο αντιπροσωπευτικά θέματα του ελληνικού γαστρονομικού γίγνεσθαι. Η διοργάνωση μιας υψηλών προδιαγραφών πολιτιστικής εμπειρίας με «ονομασία προέλευσης ελληνική», η οποία απευθύνεται για πρώτη φορά και στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, γι’ αυτό και στρατηγικά επιλέχθηκε ως μήνας διεξαγωγής ο Μάιος, μήνας έναρξης της αιχμής της τουριστικής επισκεψιμότητας στη χώρα μας.


Ένα ευρύ φάσμα διαδραστικών εκδηλώσεων
Το δια-θεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων των «Ημερών Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» περιλαμβάνει διαδραστικές και επιμορφωτικές δράσεις όπως:

• Αντιπροσωπευτική έκθεση προϊόντων (τροφίμων και ποτών) υψηλής ποιότητας από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

• Προγράμματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής από δημοφιλείς chefs (Live cooking stage, δωρεάν γευστικές δοκιμές κ.α).

• Εκδηλώσεις για την ανάδειξη των ελληνικών ποτών και cocktails με τη συμμετοχή διακεκριμένων mixologists.

• Θεματικά αφιερώματα με άξονα τη σχέση γαστρονομίας, τουρισμού και πολιτισμού όπως: «Αρχιτεκτονική και Γαστρονομία» από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Η οπτική επικοινωνία της γαστρονομίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών και δημιουργών. Η ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς. Η ταυτότητα της νέας ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό με ομιλίες από chefs και ιδιοκτήτες κορυφαίων χώρων εστίασης σε μεγάλες πόλεις ανά την υφήλιο. Δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια με επιλεγμένα θέματα από τους χώρους της γαστρονομίας, της αρχιτεκτονικής και των εικαστικών τεχνών. Βιωματική επίσκεψη σε οικείους ή πρωτόγνωρους γευστικούς προορισμούς. Γνωριμία με τους ανθρώπους της ελληνικής γεύσης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

• Παρουσιάσεις και ανοικτές συζητήσεις σχετικά με: καλές πρακτικές της αγροτικής παραγωγής, της κοινωνικής υπευθυνότητας, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικής δράσης. Πολιτικών και δράσεων εξωστρέφειας και εξαγωγών. Ανάδειξη πρότυπων μοντέλων συνέργειας από δίκτυα και φορείς.

• Στοχευμένες δράσεις με θέμα τη γαστρονομία ως πρωτοβουλία και καινοτομία μέσα από τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα: Υποστήριξης πρωτοβουλιών και μύησης στην ιδιαίτερη τοπική φυσιογνωμία περιοχών όπως η Λήμνος που αποτελεί τον τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό της φετινής διοργάνωσης. Ανταλλαγής ιδεών, προώθησης συνεργασιών και δικτύωσης.

• Ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένων φορέων, κρατών και δημοσιογραφικών δικτύων, το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου, κατά την οποία η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μαρία Δαμανάκη, θα απευθύνει χαιρετισμό και θα παρουσιάσει την πρόσφατη πρωτοβουλία της για την καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός μόνιμου θεσμικού διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της σήμανσης "Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας".


Μια διαφορετική για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση
Επιδίωξη των «Ημερών Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» είναι να αποτελέσουν μια πρότυπη εστία συνεύρεσης των διαφορετικών στοιχείων που συγκροτούν τον ετερογενή καμβά της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, η οποία αξίζει να ειδωθεί ως ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό γεγονός των τελευταίων ετών, αλλά και ως ένα όχημα για την πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση του τόπου. Μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση ανάδειξης της ελληνικής γαστρονομίας, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται με στοχευμένο και συστηματικό τρόπο η παρουσίαση της ιδιαίτερης πολιτισμικής και πολιτιστικής της διάστασης. Γι’ αυτό και με άξονα την ανάδειξη της βαθιάς και διαλεκτικής σχέσης της γαστρονομίας με τον πολιτισμό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας. Για τον ίδιο λόγο η πρώτη χρονιά είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική, εξετάζοντας την ουσιαστική και αλληλένδετη σχέση της με τη Γαστρονομία.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η συμβολική επιλογή ως λογότυπου των «Ημερών Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» του ιδεογράμματος αναπαράστασης του κριθαριού της β’ γραμμικής γραφής (17ο αιώνα π.Χ.). Ιδιαίτερη είναι και η σημασία της επιλογής του εικαστικού που κοσμεί την κεντρική αφίσα της διοργάνωσης. Αποτυπώνει ένα συναρπαστικό συμβολισμό, συνοψίζοντας την ταυτότητα του εγχειρήματος, καθώς οι σπόροι της ζωής ρίχνονται στη γη κατά παρόμοιο τρόπο με την πρώτη ύλη στη μαγειρική.

Ευελπιστούμε, οι σπόροι που φυτεύουμε στο πλαίσιο των «Ημερών Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» τον ερχόμενο Μάιο να συμβάλλουν ως μια συλλογική προσπάθεια στη φροντίδα και την άνθιση του ελληνικού γαστρονομικού κήπου.

Χρήσιμες Πληροφορίες
• Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεματικές ενότητες και τους συμμετέχοντες στις «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική», πατήστε εδώ
• Ώρες λειτουργίας διοργάνωσης: 10 π.μ. - 11μ.μ.
• Γενική είσοδος: 10 ευρώ (παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν).
• Προπώληση: www.viva.gr
• Για όλες τις επιμέρους εκδηλώσεις της διοργάνωσης (εκπαιδευτικά εργαστήρια, γευσιγνωσίες, γευστικές δοκιμές κλπ.) δεν υπάρχει καμία επιπλέον χρέωση πέρα από αυτή της γενικής εισόδου.


]]>
Sun, 21 Apr 2013 23:01:00 +0200
<![CDATA[Θεματικές εκδηλώσεων - «Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» ]]>
Πρότυπη έκθεση με προϊόντα Ελλήνων Παραγωγών από όλη την Ελλάδα: Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας επιλεγμένων παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Η παρουσίασή τους θα γίνει μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο, υψηλής αισθητικής σύστημα προβολής σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Οι επισκέπτες των «Ημερών Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν τη μοναδικότητα αντιπροσωπευτικών τοπικών γεύσεων και υψηλών προδιαγραφών προϊόντων με «ονομασία προέλευσης ελληνική». Με στόχο την ενδυνάμωση της διεθνούς ανάδειξης των προϊόντων της ελληνικής γης και σε συνεργασία με κέντρα και δίκτυα ενημέρωσης ξένων επισκεπτών, τουριστικά γραφεία, χώρους φιλοξενίας, εστίασης κ.α, η διοργάνωση απευθύνεται και στους επισκέπτες της Αθήνας από το εξωτερικό. Παράλληλα σχεδιάζονται ειδικότερες ενέργειες οργανωμένης ξενάγησης που απευθύνονται σε εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, πρεσβειών, μέσων ενημέρωσης, ινστιτούτων, επιχειρήσεων, φορέων, κρατικών και διακρατικών επιμελητηρίων κύαμε.


«Η γαστρονομία ως εμπειρία πολιτισμού»

Live cooking stage, γευστικές δοκιμές, ελληνικά cocktails & food styling: Στο ειδικά διαμορφωμένο live cooking stage στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και τις τρεις ημέρες της διοργάνωσης θα φιλοξενούνται εμπνευσμένες θεματικές ενότητες γευσιγνωσίας από καταξιωμένους chefs όπως οι: Ντίνανα Νικολάου, Ελένη Ψυχούλη, Ανδρέας Λαγός, Αλέξανδρος Παπανδρέου κ.α. Το βράδυ του Σαββάτου 25 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα ελληνικά cocktails. Πηγή έμπνευσης και πρώτες ύλες: μερικά από το πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της ελληνικής γης. Εκτέλεση: από διακεκριμένους mixologists όπως οι: Νίκος Ζήσης, Γιάννης Σαμαράς, Χρήστος Χουσέας, Βασίλης Κυρίτσης, Γιάννης Κοροβέσης κ.α. Παράλληλα, η κορυφαία Ελληνίδα food stylist Tina Webb θα οργανώσει θεματικά εκπαιδευτικά sessions - art de la table με δια-δραστικό χαρακτήρα στο φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη. Η θεματική πλαισιώνεται και από ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις όπως η συναρπαστική οπτικοακουστική ξενάγηση στα μανιτάρια της Ελληνικής γης από τους Λ. Λαχουβάρη και Θ. Μαστρογιάννη.Αρχιτεκτονική & γαστρονομία: Αφιέρωμα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στην εγγενή και διαχρονική σχέση της γαστρονομίας με την αρχιτεκτονική, με θεματικές δράσεις όπως: έκθεση σχεδιασμένων από αρχιτέκτονες εστιατορίων της Αθήνας, παρουσιάσεις – συζητήσεις, round tables, εκπαιδευτικά εργαστήρια, master classes, workshops με τη συμμετοχή διακεκριμένων αρχιτεκτόνων, chefs και ιδιοκτητών χώρων εστίασης.

Γαστρονομική διπλωματία - New Greek Cuisine: Από τις Βρυξέλες έως τη Νέα Υόρκη, από το Παρίσι έως το Τορόντο και από τη Μελβούρνη έως τη Σιγκαπούρη εδραιώνεται η διεθνής απήχηση της νέας ελληνικής κουζίνας. Μία πρωτότυπη και επίκαιρη συζήτηση για τη διεθνή εικόνα της ελληνικής γαστρονομίας σήμερα θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός πάνελ διακεκριμένων ομιλητών από την Αθήνα -όπως οι Ηλίας Μαμαλάκης, Ντίνα Νικολάου κ.α.- και Skype οπτικοακουστικές συνδέσεις με καταξιωμένους στο εξωτερικό chefs και ιδιοκτήτες επιτυχημένων χώρων εστίασης σε μεγάλες πόλεις ανά την υφήλιο.

Gastronomic debates: Γνωστοί food editors της ηλεκτρονικής και έντυπης γαστρονομικής επικοινωνίας θα αναλύσουν το ρόλο που διαδραμάτισαν τα media τα τελευταία χρόνια στη διαμόρφωση του γαστρονομικού χάρτη της Ελλάδας.

Food origami: Η οπτική επικοινωνία της γαστρονομίας σε καιρούς κρίσης, με τη συμμετοχή εικαστικών, καλλιτεχνών και δημιουργών από καταξιωμένα γραφεία design όπως οι: Mouse Graphics, Busy Building, Sereal Designers, 2 Yolk, Bob Studio κ.α.

Οι κουλτούρες της γεύσης: Δημιουργοί από τους χώρους του θεάτρου, του κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ, του βιβλίου και του διαδικτύου συνθέτουν έναν πλουραλιστικό καμβά σκέψεων και εμπειριών με κοινό σημείο αναφοράς τον πολιτισμό της γεύσης.

Food blogging is food loving: Άνθρωποι που μετέφεραν την αγάπη τους για τη γεύση, τη μαγειρική και τη γαστρονομία στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης θα συζητήσουν για τις διαδικτυακές κοινότητες της γεύσης και θα μοιραστούν με το κοινό εμπειρίες.

Υγεία, Ευεξία & Μεσογειακή διατροφή: Ειδικές ενέργειες ανάδειξης της σημασίας της μεσογειακής διατροφής τόσο στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας, όσο και ως προϋπόθεσης βελτίωσης της κοινωνικής ανάπτυξης. Με τη συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του επιστημονικού δικτύου διατροφολόγων «Λόγω Διατροφής».


«Η γαστρονομία ως πρωτοβουλία & καινοτομία»

Αφιέρωμα στο γαστρονομικό τουρισμό: Ένας δια-θεματικός κύκλος εκδηλώσεων με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων που θα περιλαμβάνει: συζητήσεις, παρουσιάσεις επιτυχημένων πρακτικών, food tours από ειδικευμένα δίκτυα tour operators, οργανωμένες ξεναγήσεις εκπροσώπων ξένων οργανισμών, κρατών και φορέων στην έκθεση των Ελλήνων παραγωγών κ.α.


Λήμνος - Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός των Ημερών Γαστρονομίας 2013: Μια δια-θεματική ενότητα εκδηλώσεων που αποσκοπεί στη χαρτογράφηση και την ανάδειξη του ιστορικού και σύγχρονου γαστρονομικού πολιτισμού της Λήμνου σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου, τοπικούς φορείς και παραγωγούς, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.α. Κατά την αρχαιότητα η Λήμνος υπήρξε ο σιτοβολώνας του Αιγαίου. Σήμερα τοπικοί φορείς, παραγωγοί και ομάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να αναπτύξουν ένα πρότυπο μοντέλο marketing γαστρονομικού τουρισμού που συνδυάζει τη γαστρονομική κληρονομιά της Λήμνου με μια σύγχρονη πρόταση τοπικής ανάπτυξης.

Γαστρονομία & νέο επιχειρείν: Παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή, πανεπιστημίων, εκπροσώπων αγροτικών επιχειρήσεων, φορέων, ενώσεων και δικτύων. Θεματολογία: σύγχρονο αγροτικό μάρκετινγκ, παρουσιάσεις καινοτόμων ιδεών, επιχειρηματικών σχεδίων και ειδικότερα εκπαιδευτικών δράσεων όπως η βιοδυναμική καλλιέργεια, η προώθηση της επιχειρηματικής συνέργειας μέσα από καινοτόμα συνεργατικά σχήματα παραγωγών, η στρατηγική ένταξη πρότυπων πολιτικών για τη γεύση στην ατζέντα της τοπικής ανάπτυξης περιοχών της περιφέρειας κ.α.

Γαστρονομία & τεχνολογία: Παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων στον τομέα της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ, των ψηφιακών εφαρμογών και τεχνολογιών τροφίμων με τη συμμετοχή ειδικών στους τομείς των νέων μέσων, της πληροφορικής, των κοινωνικών δικτύων, της έρευνας και ανάπτυξης κ.α.


]]>
Thu, 21 Mar 2013 23:01:00 +0100
<![CDATA[ΟΙΝΟΤΙΚΑ 2013 – Ολοκλήρωση της εκδήλωσης ]]>
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η καθιερωμένη πλέον έκθεση Οινοτικά 2013, που διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Ν. Ηρακλείου. Η αυλαία έκλεισε με 2.000 οινόφιλους και επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλο το ποικιλιακό δυναμικό του νησιού, γηγενές και μη, από τους Κρήτες οινοπαραγωγούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το επιμορφωτικό σεμινάριο γευσιγνωσίας, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, με δυναμικό κοινό τους επιχειρηματίες εστίασης της Κρήτης. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν περαιτέρω στοιχεία της γεύσης, όψης και αξιολόγησης του κρασιού.

Παράλληλα με την τριήμερη εκδήλωση, το Δίκτυο Οινοποιών Ν. Ηρακλείου σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική δράση «Give», συγκέντρωσε έσοδα καθώς και αναλώσιμα, τα οποία πρόκειται να αποδοθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Το Δίκτυο Οινοποιών Ν. Ηρακλείου ευχαριστεί θερμά τον κόσμο που για ακόμα μια χρονιά στήριξε την εκδήλωση, και ανανεώνει το ραντεβού του για τα ΟΙΝΟΤΙΚΑ του 2014.
]]>
Tue, 12 Mar 2013 23:01:00 +0100
<![CDATA[13ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης]]>
Οι εργασίες διοργάνωσης του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης πλησιάζουν στο τέλος τους. Ο κανονισμός, τα σχετικά δελτία συμμετοχής και οι κατηγορίες ειδικών διακρίσεων, είναι στη διάθεση όλων, στην ιστοσελίδα www.winesofnothgreece.gr, στη σελίδα του Διαγωνισμού.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός οίνου που πραγματοποιείται στη χώρα μας ενώ διεξάγεται σε συνεργασία με τη HELEXPO και την έκθεση OENOS, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) και βάσει ειδικής απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αναγνώριση δικαιώματος διοργάνωσης-διεξαγωγής διαγωνισμών οίνων, στην Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ).

Η 13η διοργάνωση του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5 και 6 Μαρτίου 2013, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki, με τη συμμετοχή εκλεκτών γευσιγνωστών-κριτών, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα οίνου, Tom Stevenson, του Master of Wine από τις ΗΠΑ, Bob Paulinsky, του πλέον αναγνωρισμένου wine blogger Gray W. Blake, επίσης από τις ΗΠΑ, και πολλών ακόμη.

Η τελετή απονομής βραβείων, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, ώρα 19:30, στο πλαίσιο των εκθέσεων DETROP και OENOS, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ.

Στη διάρκεια της τελετής, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί θα τιμήσουν την αμερικανίδα δημοσιογράφο οίνου, κα. Tara Q. Thomas για τη μοναδική προσφορά της στη διάδοση της γνώσης και πληροφόρησης για το Ελληνικό κρασί, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και κατ’ επέκταση στον υπόλοιπο κόσμο.


Με την ευκαιρία του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης, θα αποδοθεί επίσης τιμητική πλακέτα στην Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων για τη σημαντική προσφορά τους στον οινικό κλάδο.

Τα βραβευμένα κρασιά του Διαγωνισμού, θα είναι στη διάθεση του κοινού για γευσιγνωσία, την Κυριακή 10 Μαρτίου, ώρα 12:00, στο περίπτερο 15, της έκθεσης OENOS.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού και τα αποτελέσματα -τα οποία θα αναρτηθούν την Πέμπτη 7 Μαρτίου το απόγευμα- στην ιστοσελίδα www.winesofnorthgreece.gr


]]>
Thu, 28 Feb 2013 23:01:00 +0100
<![CDATA[Νεό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΟΑΟ για τη διετία 2013-2015]]>
Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες της 14ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ, την Πέμπτη 21-2-2013, κατά τη διάρκεια της οποίας ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΟΑΟ για τη διετία 2013 – 2015 καθώς και οι νέοι αντιπρόσωποι στη Γενική της Συνέλευση.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Οργάνωσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται εκ περιτροπής για κάθε θητεία από τα δύο συστατικά μέλη της ΕΔΟΑΟ (ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ). Όταν τον Πρόεδρο ορίζει το ένα μέλος το άλλο μέλος ορίζει τον Αντιπρόεδρο.

Πρόεδρος της Οργάνωσης για την επόμενη διετία ορίστηκε, με απόφαση της ΚΕΟΣΟΕ, ο κ. Μάρκος Καφούρος Αντίστοιχα Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης ορίσθηκε, με απόφαση του ΣΕΟ, ο κ. Άγγελος Ρούβαλης.

Ο νέος Πρόεδρος της Οργάνωσης με την ανάληψη των καθηκόντων του, ευχαρίστησε τους αμπελουργούς και συνεταιριστές για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, να τον προτείνουν ομόφωνα για την θέση του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου. Στην ομιλία του ο νέος Πρόεδρος δήλωσε, ότι από σήμερα ανατίθεται στα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, να πάρουν στις πλάτες τους το Ελληνικό κρασί, να το βγάλουν από το τούνελ της Ελληνικής τραγωδίας και να του δώσουν τη θέση που πραγματικά του αξίζει και αυτή δεν είναι άλλη από την παρουσία του και την καταξίωσή του στις αγορές όλου του κόσμου.

Επίσης απευθυνόμενος προς τους αντιπροσώπους Αμπελουργούς και Οινοποιούς, συνεταιριστές και ιδιώτες επιχειρηματίες, δήλωσε ότι έχουν την πρόκληση να ανταγωνιστούν και να ξεπεράσουν χώρες με βαθειά παράδοση και κουλτούρα στην παραγωγή και στην εμπορία του κρασιού, αλλά και νέες χώρες με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κυρίως είναι ‘’ποσοτικά’’.

Τέλος ευχαρίστησε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο κ. Σωτήρη Ιωάννου για τη συμβολή του στην πορεία της Οργάνωσης.

Ο νέος Αντιπρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά η Οργάνωση προκειμένου να υπάρχει έργο καθώς και να ασχοληθεί και με άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο πέραν της Προβολής και Προώθησης.

Ο αποχωρήσας Πρόεδρος κ. Σωτήρης Ιωάννου στον απολογισμό του εστίασε στα Προγράμματα Προβολής και Προώθησης τα οποία υλοποίησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου στη διάρκεια της διετίας που πέρασε για τις αγορές των τρίτων χωρών, καθώς και στο νέο Πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και υλοποιείται από κοινού με τον Οργανισμό Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου, στις αγορές της Βορείου Αμερικής και την Κίνα. Τέλος ευχήθηκε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους.

Η πλήρης σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Μάρκος Καφούρος
Αντιπρόεδρος: Άγγελος Ρούβαλης

Τακτικά μέλη ΚΕΟΣΟΕ: Χρίστος Μάρκου, Μιχάλης Βουμβουλάκης, Αγησίλαος Ραψανιώτης,Γεώργιος Φραγκιαδουλάκης, Γεώργιος Φουντούλης
Τακτικά μέλη ΣΕΟ: Στέλλιος Μπουτάρης, Γιάννης Βογιατζής, Πάρις Σιγάλας, Στέλιος Αλεξάκης, Γιώργος Τσάνταλης 

Αναπληρωματικά μέλη ΚΕΟΣΟΕ: Παρασκευάς Κορδοπάτης, Γεώργιος Γιαννιτσόπουλος, Ματθαίος Δημόπουλος, Παναγιώτης Σταθακόπουλος, Κωνσταντίνος Κολλιόπουλος, Ευάγγελος Χαριλάου
Αναπληρωματικά μέλη ΣΕΟ: Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Γιάννης Κουτσούρος, Γιάννης Τσέλεπος, Ρωξάνη Μάτσα, Βασίλης Κουρτάκης, Σωτήρης Ιωάννου

]]>
Wed, 20 Feb 2013 23:01:00 +0100