ΠΓΕ Εύβοια

Η ζώνη του ΠΓΕ Εύβοια, που θεσπίστηκε το 2009, αφορά όλο το ομώνυμο νησί, στο ανατολικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας (νότιο τμήμα της κεντρικής Ελλάδας). Τα αμπέλια πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 10μ.

Έως πριν από 10 χρόνια ήταν γνωστή η οινική παραγωγή της κεντρικής και της νότιας Εύβοιας και μάλιστα με τρόπο και στυλ παραδοσιακό. Η είσοδος όμως της βόρειας Εύβοιας στο παιχνίδι, με τις ιδιαιτέρως επιτυχείς προσπάθειες, με πολλές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες και την παραγωγή πολλών σύγχρονων οίνων, έκαναν αναγκαία τη θέσπιση του ΠΓΕ Εύβοια. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των τοπικών ποικιλιών βραδυανό, καραμπραΐμης, αλλά και η επίδραση που δέχεται η Εύβοια, λόγω της θέσης της, από το Αιγαίο (αηδάνι άσπρο, αθήρι, ασύρτικο, λιάτικο, μανδηλαριά). Προς το παρόν, οίνοι ΠΓΕ Εύβοια παράγονται από 4 οινοποιεία εντός ζώνης, αλλά αναμένεται ότι θα αυξηθούν.

Ποικιλίες

Αηδάνι άσπρο, αθήρι, ασύρτικο, μαλαγουζιά, μονεμβασιά, μοσχοφίλερο, ροδίτης, σαββατιανό, γκρενάς μπλαν, σοβινιόν μπλαν, αγιωργίτικο, βραδυανό, καραμπραΐμης, λιάτικο, μανδηλαριά (κουντούρα μαύρη), γκρενάς ρουζ, καμπερνέ σοβινιόν, μερλό, σιρά.

Τύποι κρασιών

  • Λευκός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκύς
  • Ροζέ ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκύς
  • Ερυθρός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκύς