Οινοτουρισμός στο Βόρειο Αιγαίο

COPY R Northeast Aegean Islands_Samos

Ο οινοτουρισμός στο Βόρειο Αιγαίο ξεκινά από τη σχετικώς μικρή και εύκολη στην περιήγησή της Λήμνο. Ο αμπελώνας της Λήμνου παράγει τους λευκούς οίνους ΠΟΠ Λήμνος και τους γλυκείς ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου. Το φρούριο και το αρχαιολογικό μουσείο της Μύρινας, η αρχαία Πολιόχνη, το Καβείριο και οι υδροβιότοποι Χορταρολίμνης & Αλυκής στην περιοχή του Μούδρου είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Λήμνου.

Νοτιοδυτικά από τη Λήμνο, η Λέσβος, που είναι το 3ο σε έκταση ελληνικό νησί, προσφέρει προς το παρόν λίγες δυνατότητες για οινοτουρισμό στο Βόρειο Αιγαίο. Στη Λέσβο, μεταξύ πολλών άλλων, οι επισκέπτες θα δουν το κάστρο και το αρχαιολογικό μουσείο στη Μυτιλήνη, το κάστρο του Μολύβου, το μουσείο ελιάς & λαδιού στην Αγία Παρασκευή και το γεωπάρκο του απολιθωμένου δάσους και το μουσείο του στο Σίγρι. Εκτός κρασιού, θα συνοδεύσουν τις πάμπολλες τοπικές νοστιμιές με το μοναδικό στον κόσμο και αποκλειστικά ελληνικό προϊόν, ούζο, το γνωστό οινοπνευματώδες με τη γλυκανισάτη γεύση, που παράγεται από μικρούς και μεγάλους παραγωγούς του νησιού.

Από το 2009, ο οινοτουρισμός στο Βόρειο Αιγαίο επεκτάθηκε στη Χίο, που είναι γνωστή για τη μαστίχα της (ΠΟΠ Μαστίχα Χίου), η οποία κατακτά τις αγορές όλου του κόσμου. Στη Χίο παραγόταν ο διάσημος Αριούσιος οίνος της αρχαιότητας. Σήμερα, ο αναγεννημένος αμπελώνας της Χίου και οι δυνατότητες οινοτουρισμού βρίσκονται στο βορειοδυτικό της τμήμα, στην περιοχή της Αμανής. Το κάστρο και το αρχαιολογικό μουσείο στη Χώρα της Χίου, η Νέα Μονή και οι οχυρωμένοι οικισμοί της νότιας Χίου είναι μερικά από τα αξιοθέατα του νησιού.

Ο οινοτουρισμός στο Βόρειο Αιγαίο ολοκληρώνεται με τα νησιά Σάμος και Ικαρία. Ο αμπελώνας της Σάμου είναι ένα φυσικό μνημείο και με τη διαμόρφωσή του, στη βόρεια κυρίως πλευρά του νησιού, θα γοητεύσει τους επισκέπτες. Ο αμπελώνας αυτός παράγει τους οίνους ΠΟΠ Σάμος, που είναι τα γνωστότερα ελληνικά γλυκά κρασιά, την ιστορία των οποίων καταγράφει το μουσείο σαμιακού οίνου στην πόλη της Σάμου. Οι αρχαιολογικοί χώροι σε Πυθαγόρειο & Ηραίο, το Ευπαλίνειο όρυγμα, το αρχαιολογικό μουσείο στην πόλη της Σάμου, η αρχαιολογική συλλογή στο Πυθαγόρειο και το μουσείο φυσικής ιστορίας στους Μυτιληνιούς, είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα της Σάμου, που έχει πλούσια λαογραφία. Στην Ικαρία παραγόταν ο Πράμνιος οίνος της αρχαιότητας στην περιοχή της αρχαίας Οινόης, όπου είναι και το αρχαιολογικό μουσείο της Ικαρίας. Αρχαιολογική συλλογή υπάρχει και στον Άγιο Κήρυκο, όπου υπάρχουν δυνατότητες ιαματικού τουρισμού.