Οινοτουρισμός στη Στερεά Ελλάδα

COPY R. Athens_Acropolis_photo G Vitsaropoulos

Η Στερεά Ελλάδα είναι το νότιο τμήμα της Κεντρικής Ελλάδας. Μεγάλη περιοχή με πολυμορφία ανάγλυφου και τοπίου, που περιλαμβάνει ορεινούς όγκους, αλλά και πεδινές εκτάσεις και μια εκτεταμένη ακτογραμμή. Ο οινοτουρισμός στη Στερεά Ελλάδα εστιάζεται στο ανατολικό τμήμα της, στις περιοχές Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Αττικής, όπου εντοπίζονται οι αμπελώνες. Αρκετοί βρίσκονται σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά οι περισσότεροι στο δρόμο προς αυτά.

Ξεκινώντας τον οινοτουρισμό στη Στερεά Ελλάδα από το μέσο της, δεσπόζει ο επιβλητικός Παρνασσός, ο δημοφιλέστερος ορεινός προορισμός στην Ελλάδα, ιδίως το χειμώνα, όταν λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Στις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του βουνού παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Παρνασσός. Στις νοτιοδυτικές του υπώρειες, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών είναι παγκοσμίως γνωστός, ενώ ιδιαίτερος προορισμός είναι το μεταλλευτικό μουσείο Vagonetto.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, ο σύγχρονος αμπελώνας της Φθιώτιδας αναπτύσσεται στις πλαγιές των βουνών Όθρυς, Οίτη, Καλλίδρομο και Κνημίδα και παράγει τους οίνους ΠΓΕ Πλαγιές Κνημίδας και ΠΓΕ Κοιλάδα Αταλάντης. Στη Φθιώτιδα, ο οινοτουρισμός στη Στερεά Ελλάδα συνδυάζεται έξοχα με τον αρχαιολογικό τουρισμό, στη διάσπαρτη από αρχαιολογικές θέσεις και μνημεία περιοχή, που μαρτυρούν την ιστορία της. Οι Θερμοπύλες, η αρχαία Ελάτεια, οι αρχαίες πόλεις των Αλών, του Εχίνου και του Κύνου, τα κάστρα της Λαμίας και της Μενδενίτσας, το αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας, το αρχαιολογικό μουσείο Αταλάντης και το βυζαντινό μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, είναι μερικά μόνο από όσα μπορεί να δει ο επισκέπτης.

Ο οινοτουρισμός στη Στερεά Ελλάδα συνεχίζεται νοτιότερα, με το μεγάλο αμπελώνα της Βοιωτίας, στο διάσπαρτο από αρχαίες θέσεις νοτιοανατολικό τμήμα της Βοιωτίας (αρχαία Θήβα, Καβείριο, Ακραιφνία, ακρόπολη του Γλα, Χαιρώνεια, Αλίαρτος, Ορχομενός, Θίσβη, Θεσπιές, Εύτρηση, Δαύλεια). Στην περιοχή αυτή ο Ησίοδος καταγράφει τον βίβλινο οίνο. Ο επισκέπτης θα δει επίσης το μεσαιωνικό κάστρο της Λιβαδειάς, το μοναστήρι του Όσιου Λουκά, το αρχαιολογικό μουσείο Θήβας, το αρχαιολογικό μουσείο Σχηματαρίου και το αρχαιολογικό μουσείο Χαιρώνειας. Δημοφιλέστερος προορισμός είναι η ορεινή Αράχοβα με αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές.

Στον οινοτουρισμό στη Στερεά Ελλάδα εντάσσεται και νησί και μάλιστα το 2ο της Ελλάδας σε μέγεθος, η Εύβοια, στο ανατολικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας, που περιλαμβάνει το ηπειρωτικό τμήμα της Ριτσώνας, στην ιστορική περιοχή της Αυλίδας, όπου παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Ριτσώνα Αυλίδος. Νότια της Χαλκίδας, στην περιοχή που διασχίζει ο ποταμός Λήλας, παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Ληλάντιο Πεδίο. Ο προϊστορικός οικισμός της Μάνικας, το κάστρο Καράμπαμπα και το αρχαιολογικό μουσείο στη Χαλκίδα, νοτιότερα το αρχαίο Λευκαντί και ακόμα νοτιότερα η αρχαία Ερέτρια, είναι μερικά από όσα θα δει ο επισκέπτης στην Κεντρική Εύβοια. Αμπελώνες υπάρχουν και στη Νότια Εύβοια, όπου παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Κάρυστος. Η νότια Εύβοια είναι διάσπαρτη από αρχαίες θέσεις όπως στο Αλιβέρι, στη Δύστο, στην Κύμη και στην Κάρυστο. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα Δρακόσπιτα της νότιας Εύβοιας, το αρχαιολογικό μουσείο Καρύστου και το λαογραφικό μουσείο Κύμης. Σημαντική είναι η ανάπτυξη της καλλιέργειας αμπελιών και στη Βόρεια Εύβοια, όπου ο αρχαιολογικός χώρος Αρτεμισίου είναι το σημαντικό αξιοθέατο.

Ο οινοτουρισμός στη Στερεά Ελλάδα ολοκληρώνεται στο νοτιοανατολικό άκρο της, με τον αμπελώνα της Αττικής, από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, που αναπτύσσεται περιμετρικά και ενίοτε πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Αθήνα. Από τα πολλά αξιοθέατα της Αθήνας και του Πειραιά, ο επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να δει την Ακρόπολη των Αθηνών και το νέο μουσείο Ακρόπολης (ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου), το χώρο της αρχαίας αγοράς και το μουσείο της στοάς Αττάλου, τον Κεραμικό και το μουσείο του, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, το μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη, το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) και το αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά. Στην Ανατολική Αττική, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα αμπέλια και παράγονται πολλοί οίνοι ΠΓΕ, τα κυριότερα αξιοθέατα είναι το Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το αρχαιολογικό μουσείο Λαυρίου, ο αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας και το μουσείο της, το αρχαιολογικό μουσείο Μαραθώνα, το Αμφιάρειο Ωρωπού και το μουσείο Ζυγομαλά στον Αυλώνα. Στη Δυτική Αττική, όπου παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Γεράνια, τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας και το μουσείο της, οι αρχαιολογικοί χώροι Ελευθερών και Αιγοσθένων και το αρχαιολογικό μουσείο Μεγάρων.