Στίβεν Όλσον

Steve Olson

    Ο Στίβεν Όλσον (Steven Olson), σύμβουλος οίνων και αποσταγμάτων για το περιοδικό «Bon Appétit Magazine», έχει αφιερωθεί στην εκπαίδευση και τη συμβουλευτική της γευσιγνωσίας, με εκλαϊκευμένο στυλ, για όλον τον κόσμο. Διδάσκει, κάνει διαλέξεις σε ολόκληρο τον κόσμο και γράφει για το κρασί, τη μπίρα, τα αποστάγματα, το γιαπωνέζικο «sake» και γενικότερα για ποτά, τονίζοντας την αναπόσπαστη σχέση τους με τη διατροφή, με ένα και μοναδικό σκοπό: να γίνει η γευσιγνωσία διασκέδαση αφαιρώντας τον εκφοβισμό και την προσποίηση.

    Ο Στίβεν Όλσον έχει παρουσιάσει δικές του τηλεοπτικές σειρές και έχει υπάρξει φιλοξενούμενος σε πολλές άλλες, έχει διατελέσει οικοδεσπότης πολλών εκπαιδευτικών βίντεο, με θέμα τα ποτά και έχει δανείσει τη φωνή του ως μπάρμαν εικονικών περιπτέρων σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Έχει τιμηθεί ως «ειδικός αποσταγμάτων» της χρονιάς 2003, από το περιοδικό «Santé» και ως «καινοτόμος ποτών» από το περιοδικό «Cheers» (2005), βραβείο που θεωρεί ένα από τα επιτεύγματα της ζωής του. Είναι δε ο πρόεδρος Οίνων και Αποσταγμάτων του ιδρύματος «James Beard Foundation Awards».

    Ο Στίβεν Όλσον είναι, επίσης, ευρύτερα γνωστός για τις συμβουλές του σε εστιατόρια και μπαρ, έχοντας σχεδιάσει καινοτόμες λίστες ποτών και συστήματα παροχής υπηρεσιών για πολλές δράσεις και ομίλους (π.χ. Relais Chateau, OTG Management, που διαχειρίζεται δεκάδες εστιατόρια και μπαρ αεροδρομίων, εστιατόρια TWO Steak και Sushi Den, μαζί με την aka wine geek κ.ά.). Η εταιρεία aka wine geek βασίζεται στο γεγονός ότι ο Στίβεν Όλσον είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες ποτών της Αμερικής και από τους πιό περιζήτητους ομιλητές στο χώρο του εμπορίου, με περισσότερα από 35 έτη εμπειρίας στις επιχειρήσεις εστίασης. Η aka wine geek (1992) –σύμβουλος ποτών και σέρβις– έχει επικεντρωθεί στην επαγγελματική εκπαίδευση στα ποτά, εστιάζοντας στο εμπόριο, αλλά και στους καταναλωτές, τον τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Προσπαθεί πάντα να ενδυναμώσει τόσο τους επαγγελματίες του κλάδου, όσο και τους καταναλωτές, ώστε να κάνουν τις επιλογές τους και να εμπιστεύονται τους δικούς τους ουρανίσκους. Ωστόσο, η aka wine geek (www.akawinegeek.com) υπερβαίνει τον Στίβεν Όλσον, αφού είναι ένα δίκτυο εργαζομένων και συνεργαζόμενων συμβούλων, όπως εισηγητές, οινοχόοι, μπάρμαν και σερβιτόροι, απ’ όλη την Αμερική, οι οποίοι συνεργάζονται, προκειμένου το όραμά τους να γίνει πραγματικότητα. Λειτουργεί έτσι ως σύνδεσμος μεταξύ όλων των στρωμάτων του κλάδου, έχοντας εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο μεταξύ των παραγωγών, των εισαγωγέων, των διανομέων, των εν δυνάμη πωλητών, των υπεύθυνων εστιατορίων, των εμπόρων λιανικής πώλησης, των διαχείριστών, των σερβιτόρων και όλων όσοι εμπλέκονται στην παρουσίαση και στην πώληση ποτών, δημιουργώντας ευκαιρίες για επιτυχημένη διασύνδεση με τον καταναλωτή.

    Το Μάρτιο του 2006 στη Νέα Υόρκη, ο Στίβεν Όλσον μαζί με τέσσερις συνεργάτες, (Dale DeGroff, Doug Frost, MS, MW, F. Paul Pacult και David Wondrich), δημιούργησαν την εταιρεία Beverage Alcohol Resource – BAR (www.beveragealcoholresource.com). Η BAR είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, η αποστολή του οποίου είναι να εκπαιδεύσει, να καθοδηγήσει και να διαδώσει τη λελογισμένη και υπεύθυνη χρήση αλκοολούχων προϊόντων. Είναι σε θέση να δημιουργήσει και να διδάξει σειρά μαθημάτων, που όχι μόνο εκπαιδεύουν, αλλά καλλιεργούν τους αποδέκτες τους, είτε είναι επαγγελματίες, είτε ψαγμένοι καταναλωτές. Η BAR, όπως και ο Στίβεν Όλσον (2005) τιμήθηκε το 2007 ως «καινοτόμος ποτών», από το περιοδικό «Cheers».