Σαρντονέ

  • star
  • print
  • mail
  • facebook
  • twitter
Chardonnay

Δίχως αμφιβολία, ένας από τους άρχοντες των λευκών ποικιλιών, το σαρντονέ, δεν θα μπορούσε παρά να ντυθεί και στα γαλανόλευκα. Όπως και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, η συντριπτική πλειονότητα των κρασιών από αυτήν την ποικιλία ανήκει στην κατηγορία των ήσυχων και ιδιαίτερα των ήσυχων μονοποικιλιακών οίνων. Πολλές φορές όμως, το σαρντονέ βρίσκει τη θέση του σε χαρμάνια, όπου συνεισφέρει με την απαράμιλλη ικανότητά του να προσδίδει όγκο και λιπαρότητα. Βέβαια, οι ικανότητές του δεν σταματούν εκεί, αφού με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του έχουν αναθέσει πολλοί από τους οινοπαραγωγούς, έχει αναδειχθεί σε βασικό εκφραστή κύρους και δύναμης του ελληνικού αμπελώνα.

Παρόλο που το σαρντονέ βρίσκεται φυτεμένο σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, η βόρεια και η κεντρική Ελλάδα, καθώς και η Πελοπόννησος είναι οι τόποι που η ποικιλία γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Διαθέτοντας αρωματικό χαρακτήρα λευκόσαρκων φρούτων, στα πιο κρύα κλίματα και εξωτικών στα πιο ζεστά, τα κρασιά από σαρντονέ παρουσιάζονται πάντα πλούσια και ογκώδη γευστικά. Τα τελευταία αυτά στοιχεία τονίζονται μάλιστα από την επιλογή πολλών ελλήνων οινοπαραγωγών να χρησιμοποιούν βαρέλι κατά την οινοποίηση, αλλά και να εφαρμόζουν τεχνικές παραμονής και ανάδευσης με τις οινολάσπες (Sur lie & bâtonnage). Τα πυκνά, εντυπωσιακά κρασιά μικρής παραγωγής που προκύπτουν είναι ανάμεσα στα πλέον διακεκριμένα της χώρας και χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής από καταξιωμένους ειδήμονες του κρασιού.

Αρκεί να σερβιριστεί σε ένα ευμεγέθες ποτήρι και το ελληνικό σαρντονέ είναι έτοιμο να χαρίσει όλη τη δύναμη και την πληθωρικότητα που του προσδίδει το ηλιόλουστο κλίμα της Ελλάδας. Με το ισχυρό κοσμοπολίτικο προφίλ του θα προσφέρει με τη σειρά του κύρος και επίπεδο σε κάθε οικοδεσπότη που θα το επιλέξει.