Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς

Μπορεί η ευρύτερη περιοχή των Πατρών να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στο ποσοστό των φυτεύσεων μαυροδάφνης, ωστόσο, η Κεφαλλονιά αποτελεί ένα μικρό, αλλά εξίσου σημαντικό κέντρο για την καλλιέργειά της. Παρόλο που σε αυτό το νησί του Ιονίου πελάγους το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μαυροδάφνης παίρνει το δρόμο των ξηρών οινοποιήσεων, παρουσιάζοντας πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ένα πολύ μικρό μέρος των σταφυλιών δίνει τη γλυκιά και σπανιότατη Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς.

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα χρόνια από τότε που η ξεχασμένη ζώνη ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς για γλυκά ερυθρά κρασιά απέκτησε εκπροσώπους. Έτσι, είναι μάλλον νωρίς για τη διεξαγωγή ξεκάθαρων συμπερασμάτων. Ωστόσο, ο πιο μικρόρωγος κλώνος που είναι φυτεμένος στο νησί δείχνει πως τα γλυκά κρασιά με την ένδειξη «Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς» είναι μάλλον πιο σωματώδη και πιο σκουρόχρωμα από αυτά με την ένδειξη «Μαυροδάφνη Πατρών». Το χαρακτήρα αυτό μάλιστα επιτείνει το γεγονός ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει η συμμετοχή της ποικιλίας μαύρη κορινθιακή, με αποτέλεσμα η γλυκόπικρη παρουσία της μαυροδάφνης να προσφέρεται αυτούσια και τονισμένη.

Μέχρι η Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς να αποδείξει αν ο χρόνος μπορεί να αναδειχθεί σε σύμμαχό της, ο ανήσυχος οινόφιλος μπορεί να εξερευνήσει το ενδιαφέρον πεδίο των σχετικά φρέσκων εκδοχών αυτού του σπάνιου κρασιού.