Διαδρομή του κρασιού του Διονύσου

COPY R Thrace_Evros _photo Y Skoulas

Η Διαδρομή του κρασιού του Διονύσου αναπτύσσεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αρχίζοντας από την περιοχή των Σερρών, όπου παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Σέρρες. Στην πόλη των Σερρών οι επισκέπτες θα δουν τη βυζαντινή ακρόπολη και το λαογραφικό μουσείο Σαρακατσάνων. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης και το μουσείο του, το σπήλαιο Αλιστράτης και για όσους αγαπούν τη φύση, η λίμνη Κερκίνη.

Ανατολικά της πόλης των Σερρών η Διαδρομή του κρασιού του Διονύσου βαδίζει στους αμπελώνες Δράμας και Καβάλας. Στην περιοχή της Δράμας παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Δράμα, ΠΓΕ Αγορά και ΠΓΕ Αδριανή. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το σπήλαιο πηγών του Αγγίτη, ενώ το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού θα δώσει δυνατότητες δράσης χειμερινών σπορ.

Νότια της Δράμας, η Διαδρομή του κρασιού του Διονύσου συνεχίζεται στην περιοχή της Καβάλας, που παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Καβάλα και ΠΓΕ Παγγαίο. Με αφετηρία την πανέμορφη πόλη της Καβάλας, όπου στα ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται το υδραγωγείο, το κάστρο Καβάλας, το αρχαιολογικό μουσείο και το μουσείο καπνού, σε κοντινές σχετικώς αποστάσεις, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον αρχαιολογικό χώρο και την παλαιοχριστιανική πόλη των Φιλίππων, την ανακτορόπολη Νέας Περάμου και τον πύργο Απολλωνίας. Από την Καβάλα, την Κεραμωτή ή την Πέραμο, μικρά πλοία πηγαινοέρχονται συνεχώς προς τη γοητευτική Θάσο, όπου παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Θάσος.

Η Διαδρομή του κρασιού του Διονύσου συνεχίζει ανατολικά, στην περιοχή της Ξάνθης, στην οποία το οινικό ενδιαφέρον εντοπίζεται τα Άβδηρα, όπου παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Άβδηρα και όπου οι επισκέπτες θα δουν τον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων, το βυζαντινό Πολύστυλο και το αρχαιολογικό μουσείο. Στην Ξάνθη, ιδιαιτέρως γοητευτικό είναι το τμήμα της παλιάς πόλης Ξάνθης, όπου κάθε χρόνο γίνονται οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης.

Προχωρώντας ανατολικότερα, η Διαδρομή του κρασιού του Διονύσου φτάνει στην περιοχή της Ροδόπης, όπου το οινικό ενδιαφέρον βρίσκεται στη Μαρώνεια, ο αμπελώνας της οποίας παράγει τους οίνους ΠΓΕ Ίσμαρος, που έχουν μεγάλη ιστορία, προερχόμενη από την αρχαία Μαρώνεια. Στην Κομοτηνή οι επισκέπτες θα δουν το αρχαιολογικό μουσείο, το Ιμαρέτ Κομοτηνής και το μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρωμά. Στην ευρύτερη περιοχή αξιοθέατα είναι η Μαξιμιανούπολις, η Αναστασιούπολις και το Παπίκιον Όρος.

Η Διαδρομή του κρασιού του Διονύσου καταλήγει στην περιοχή του Έβρου, όπου παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Έβρος. Στην Αλεξανδρούπολη οι επισκέπτες θα δουν το εθνολογικό μουσείο Θράκης, το μουσείο φυσικής ιστορίας και το ιστορικό μουσείο Αλεξανδρούπολης. Ανατολικότερα εδρεύει το δέλτα του ποταμού Έβρου, ενώ πηγαίνοντας προς βορρά τα αξιοθέατα κατά σειρά είναι: στην περιοχή των Φερών η Κοσμοσώτειρα, στην περιοχή του Σουφλίου το δάσος της Δαδιάς και το μουσείο μετάξης, στην περιοχή του Διδυμοτείχου το κάστρο Διδυμοτείχου, η Πλωτινόπολη και το κάστρο Πυθίου και στην περιοχή της Ορεστιάδας το ιστορικό λαογραφικό μουσείο Ορεστιάδας και ο τύμβος Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης. Από την Αλεξανδρούπολη υπάρχει και η δυνατότητα μετάβασης στο πανέμορφο νησί της Σαμοθράκης.